Скільки коштують вітчизняні бронеавтомобілі?

Скільки коштують вітчизняні бронеавтомобілі

Набирає обертів війна за вітчизняний ринок військової техніки, зокрема щодо постачання броньованих автомобілів Збройним Силам України за державним замовленням.

Поки Олег Висоцький та НВО «Практика» судяться з журналістом стосовно інформації щодо сумнівів у правомірності зміни вартості «Козак-2», яка буда поширена в акурат перед затвердженням ДОЗ, детективи НАБУ проводять обшуки у Сергія Пашинського в справі організації виробництва бронеавтомобілів «Варта» з метою заволодіння бюджетними коштами.

Водночас «Барс-8 – один з двох автомобілів, що пройшов цикл державних випробувань (перший «Козак-2» від «Практики») після чого був прийнятий на озброєння, схоже вибув зі змагань, а легкий БТР «Дозор-Б» програв польсько-офшорній ліцензійній «Онциллі».

Але зараз не будемо з'ясовувати хто кращий, чи хто має рацію, а хто ні. А просто дізнаємось вартість деяких машин. Відповідну інформацію оприлюднив вчора у Facebook Сергій Пашинський, який у цьому ж дописі пише, що будучи головою Комітету з безпеки та оборони блокував закупівлю автомобілів «Козак».

В березні 2019 року згідно Закону про нацбезпеку, прийнятого ВР, Комітет з безпеки та оборони, який я на той момент очолював, отримав повноваження погоджувати оборонне замовлення. На початку серпня Комітет отримав документи для погодження змін та доповнень до державного оборонного замовлення. Уважно вивчивши запропонований документ в присутності представників Міністерства оборони та Генштабу Комітет одноголосно проголосував за документ із зауваженнями. Цим рішенням, фактично, блокувалася закупівля 40 автомобілів «Козак» по ціні 8 млн 400 тис грн, оскільки були сумніви в об’єктивності їхньої ціни. Та і не вважали, що на той момент закупівля цих авто була найактуальнішою для підняття обороноздатності нашої держави...

Варто зауважити, що при всій схожості бронеавтомобілі «Козак-2», «Козак-2М1», «Варта» та «Новатор», відрізняються за конструкцією, характеристиками (наприклад протимінним захистом), перебувають у різних вагових категоріях, та відповідно не є повними аналогами

Скільки коштують вітчизняні бронеавтомобілі

Згідно з наведеною інформацією, станом на грудень 2019 року вартість бронеавтомобіля «Козак-2» складала 9,2 млн грн, «Козак-2М1» – 10,5 млн грн, «Варти» від компанії «Українська бронетехніка» – 6,9 млн грн та «Новатора» – 8,1 млн грн.

Крім того генерал-лейтенант Михайло Забродський, народний депутат України 9-го скликання, повідомив ціну за якою для Збройних Сил України будуть закуповувати польські легкі БТР Oncilla (ліцензійна версія українського «Дозор-Б»). Заявлена ціна – 8,3 млн грн за одиницю

До слова один БТР-4 за контрактом 2016 року коштував ЗСУ 33,6 млн грн.